• Contact
  • miercuri, 30 noiembrie 2011

    Lectia 4 :Presiunea atmosferica

    erul este un amestec de gaze si el inconjoara toata suprafata Pamantului intr-o patura groasa numita atmosfera terestra. Atmosfera este alcatuita dintr-un amestec de gaze cu vapori de apa, cristale de gheata, praf si diverse alte impuritati. Masa atmosferei a fost estimata ca fiind egala cu 6.tone. Greutatea acestei mase de aer exercita o presiune continua pe suprafata Pamantului, numita presiune atmosferica.
                Datorita greutatii aerului, straturile inferioare de aer sunt comprimate de catre cele superioare astfel incat densitatea aerului atmosferic scade cu altitudinea.
                La nivelul marii presiunea atmosferica are o valoare de ordinul a .      Fortele de presiune mari exercitate de catre atmosfera asupra plantelor si animalelor nu sunt suparatoare datorita adaptarii la aceste conditii de presiune.
                Presiunea atmosferica se poate determina experimental printr-o metoda simpla propusa de catre fizicianul italian Torricelli in anul 1643. Se foloseste un tub de sticla cu lungimea de aproximativ un metru si inchis la un capat, numit tub barometric. Se umple tubul cu mercur dupa care se rastoarna cu capatul deschis intr-o cuva cu mercur. Se constata cao parte din mercur coboara in cuva dar in tub ramane in final, o coloana
    cu lungimea de aproximativ 76cm. Este lesne de inteles ca la echilibru, presiunea atmosferica este egala cu presiunea data de coloana de mercur:
                                                         p = H = ρ.g.h                                             

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu